Home /

. A németeknél trendforduló v, hatásköröket kellene visszavenni Brüsszeltől.

Trendforduló a németeknél. Vissza kellene venni hatásköröket Brüsszeltől

Az EU-aktualitás a tagállamok visszavonását kéri

Az Uniós politika új irányát képviselő vélemények az EU hatásköreiről

Az Európai Unió (EU) tagállamai közül többen is kezdeményezték, hogy visszavonják néhány hatáskörüket az uniótól. Az ilyen javaslatok mögött többnyire az áll, hogy a tagállamoknak több döntési joguk kell legyen az EU-n belül, hiszen az EU egyre nagyobb hatást gyakorol az élet számos területére. Ezzel együtt az EU polgárai közötti együttműködés fontosságát nem vitatja senki.

Azt javasolják, hogy az EU-nak csak azokon a területeken kellene hatékony lennie, amelyeken tagországon belül nem lehetséges dönteni. A tagállamok számára több döntési fórumot kellene biztosíti, amelyeknek révén aktív részt vehetnek az EU döntéseiben, valamint lehetőséget adnak a különböző tagállami érdekek képviseletére.

Az EU ténylegesen pénzügyi, energetikai és számos más területen határozza meg a tagállamok feladatait. Az uniós döntéshozatalhoz azonb gyakr kevés hatásfokkal kapcsolódik a tagállamok igényeinek figyelembevétele, amely sokak szerint a demokráciához való tisztelet hiányát jelenti.

Egyesek aggódnak amiatt, hogy a tagállamok számára a visszavonás jelentősen gyengíti az EU-t, és súlyos befolyásolhatja az EU belpolitikai stabilitását is. Azt azonb semmiképpen sem szeretnék, ha az EU okozna oly problémákat, ami miatt a tagállamoknak alkotmányos intézkedéseket kellene hozniuk.

Az Európai Unió jelenleg sokak álláspontja szerint sokkal hatékonyabb és megfelelőbb az elődökhöz képest. Azonb az EU-nak nagyobb mértékben kellene hgsúlyoznia azt a tényt, hogy a tagállamoknak nagyobb döntési jogokat kellene biztosíti, hogy szükség esetén az EU a lehető legjobb szolgálhassa a polgárok érdekeit.

Az EU-tagországok együttműködése fontos és szükséges ahhoz, hogy az egész EU-b egyenlő jogokkal éljenek az emberek. Az EU szerepe az egységes Európa megteremtésében rendkívül fontos, de a tagállamoknak is fontos szerepe v a demokrácia biztosítása és a polgárok érdekeinek képviselete szempontjából.

Az Európai Unió hatékonyabb működése érdekében a tagállamoknak hatásköröket kellene visszavenniük az uniótól, hogy az EU-nak csak a tagországokon belüli döntésekkel kelljen foglalkoznia. Ezzel együtt azonb nem sza megfeledkeznünk a tagállamok együttműködéséről és az EU fontos szerepéről az egységes Európa megteremtésében.

Tags:

Új hírek